Veiligheidsbegeleider (m/v/x) voor het gesloten centrum van Merksplas

FOD Binnenlandse Zaken

Selectiecode

ANG23171

Taal

Nederlands

Diploma

Hoger secundair

Contracttype

Statutair

Functieniveau

C

Type aanwerving

  • Interne markt
  • Externe rekrutering

Duur

Onbepaalde duur

Plaats van tewerkstelling

2330 Merksplas

Voltijds/deeltijds

Voltijds

Samenvatting

Jobinhoud

Niet iedereen die in België aankomt, kan en mag blijven. Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) stimuleert vrijwillige terugkeer, maar staat ook in voor de gedwongen repatriëringen. Zo houdt DVZ mensen zonder papieren of het recht op verblijf vast in één van zijn gesloten centra in afwachting van hun terugkeer.

Binnen deze gesloten setting sta jij in voor de veiligheid van onze bewoners, bezoekers en collega's. Dit doe je onder meer door middel van dynamisch toezicht, de controle van de toegangen en van de aanwezigheid van bewoners en bezoekers. Je streeft naar optimale leefomstandigheden in een veilige omgeving met respect voor iedereen in je werkomgeving.

Als veiligheidsbegeleider ben jij het eerste aanspreekpunt en een luisterend oor voor de bewoners. Je onderhoudt goede contacten met de bewoners en hebt hierbij oog voor onderliggende sociale en psychische problemen. Deze inzichten en bezorgdheden deel je met het team zodat ook zij de nodige ondersteuning kunnen verlenen.

Want samenleven in diversiteit brengt tal van uitdagingen met zich mee. Zo kan je geconfronteerd worden met crisissituaties zoals onder meer bewonersprotest, automutilatie, zelfmoordpoging en hongerstaking. In deze situaties draag jij een grote verantwoordelijkheid. Als de gemoederen hoog oplopen, hou jij het hoofd koel. Je schat de ernst van de situatie in en handelt in overeenstemming met de veiligheidsprocedures. Je brengt verder ook de nodige collega's op de hoogte en geeft adviezen om soortgelijke situaties te voorkomen.

Daarnaast sta je in voor de individuele én gezamenlijke begeleiding van onze bewoners. Jij leidt het dagelijks leven van onze bewoners in goede banen en stimuleert een aangename sfeer in de leefgroep. Bij grote activiteiten en themaweken steek je dan ook graag de handen uit de mouwen. Voor kleinere activiteiten, die het welzijn bevorderen, is er de mogelijkheid om zelf ideeën aan te brengen en samen met het team uit te werken.

De klok rond sta je dus klaar voor de bewoners. En dat doe je niet alleen, maar samen met onder meer veiligheidscoördinatoren, psychologen, verpleegkundigen, maatschappelijk assistenten en groepsbegeleiders. Als één team zorgen jullie voor de sociale, mentale en lichamelijke gezondheid en veiligheid van onze bewoners. In onze centra staat teamwork op één.

Het veiligheidspersoneel werkt in een volcontinu systeem. De functie houdt dan ook avond-, nacht en weekendprestaties in, afhankelijk van het type uurrooster. Je komt terecht in een vaste ploeg die goed op elkaar is ingespeeld.

 

 

 

Heb je vragen over de jobinhoud? 

Je vindt onze contactgegevens in de rubriek "meer info - contactpersonen".

Werkgever

Er zijn 10 plaatsen bij het Centrum voor Illegalen te Merksplas (CIM) (Steenweg op Wortel 1A - 2330 Merksplas) van Dienst Vreemdelingenzaken, FOD Binnenlandse Zaken:

 

Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) beheert de migratiestromen in samenwerking met verschillende partners, zoals o.a. het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, politie, Justitie, enz. Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) staat in voor de registratie, het verblijf en de terugkeer van vreemdelingen.

 

Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) staat in voor de uitvoering van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.

DVZ stimuleert vrijwillige terugkeer, maar staat ook in voor een verplichte verwijdering van het grondgebied. De gesloten centra van DVZ hebben binnen dit kader van het vreemdelingenbeleid als specifieke opdracht vreemdelingen vast te houden met het oog op hun eventuele verwijdering. In afwachting van de terugkeer, vangt DVZ vreemdelingen op in de gesloten centra of woonunits. Hier verlenen zij de bewoners opvang, psychologische, medische en sociale begeleiding met respect voor de fundamentele menselijke waarden zoals veiligheid, privacy, gezondheid, religieuze beleving en persoonlijke ontwikkeling.

 

Momenteel werken ongeveer duizend personeelsleden voor de centrale diensten in Brussel en nog eens een duizendtal personeelsleden zijn tewerkgesteld bij de gesloten centra te Brugge, Steenokkerzeel, Merksplas, Holsbeek en Vottem.

 

Sedert augustus 2022 is het opvangcentrum Zaventem operationeel. Aan dit centrum worden enkel asielzoekers toegewezen bij wie de DVZ een Eurodac 1 – hit heeft vastgesteld. De Eurodac 1 – hit wijst op een eerder asielverzoek in een andere Europese lidstaat. In dit centrum wordt alle expertise van DVZ en Fedasil samengebracht. Het beheer van dit centrum valt onder de Dienst Vreemdelingenzaken omdat zij instaan voor het opstarten van de dossiers richting terugkeer. Fedasil heeft een ondersteunende rol wat betreft logistiek en opvang in het kader van de opvangwet van 12 januari 2007.

 

Meer informatie over Dienst Vreemdelingenzaken vind je terug op de website (www.dofi.fgov.be). Bekijk ook de filmpjes over DVZ en de gesloten centra.

 

 

FOD BINNENLANDSE ZAKEN

Veiligheid, crisisbeheer, brand- en inbraakpreventie, beheer van het Rijksregister, organiseren van verkiezingen, uitreiken van identiteitskaarten, beheren van migratiestromen … FOD Binnenlandse Zaken doet het allemaal en nog veel meer.

Uw veiligheid, ons beroep. Als FOD Binnenlandse zaken creëren wij een veilige samenleving waar burgers initiatief durven nemen en verbinding zoeken met elkaar. Ook op de werkvloer streven wij naar een open organisatiecultuur waar jij als collega de ruimte krijgt om mee te denken of mee te beslissen, maar zeker ook om mee te doen.

Onze FOD telt meer dan vijfduizend medewerkers verdeeld over de zes algemene directies (Civiele Veiligheid, Nationaal Crisiscentrum, Dienst Vreemdelingenzaken, Veiligheid & Preventie, Digitale Innovatie & Oplossingen en Instellingen & Bevolking), de overkoepelende stafdirecties, coördinatie- & ondersteuningsdiensten en de vier onafhankelijke diensten (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en de Federale diensten van de Gouverneurs).

 

Deelnemingsvoorwaarden

Jouw profiel:

  • Je hebt een diploma van het hoger secundair onderwijs of je bent vastbenoemd Nederlandstalig ambtenaar.
  • Er is geen ervaring vereist.

Een volledige beschrijving van de deelnemingsvoorwaarden en het functieprofiel kan je terugvinden in de functiebeschrijving.

Procedure

In het kort:

  1. We screenen jouw diploma en/of benoemingsbesluit
  2. Je legt een interview af met een test op computer in het Centrum voor Illegalen te Merksplas

Een volledige beschrijving van de procedure kan je terugvinden in de volledige functiebeschrijving.

Solliciteren

Solliciteren? Vul je online CV in en raadpleeg het volledige vacaturebericht om over alle nodige informatie te beschikken en je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Our offer

Aanbod

Statuut en Graad

Je wordt aangeworven als veiligheidsbegeleider (niveau C) met de bijhorende weddeschaal C1.

Loon

Minimum aanvangswedde: € 28.546,57 (bruto jaarsalaris, reeds aangepast aan de huidige index, reglementaire toelagen niet inbegrepen).

Via de salarissimulator kan je je bruto- en nettoloon berekenen door een aantal vragen te beantwoorden. 

Premies

  • Risicopremie: jaarlijkse toelage van €991,58, die wordt gedeeld door twaalf en maandelijks tegelijkertijd met de wedde vereffend.
  • Premie voor onaangenaamheden: maandelijkse forfaitaire vergoeding van €24,79.
  • Vergoeding voor onregelmatige prestaties.

Voordelen

We bieden jou een boeiende job met impact op mens en maatschappij, met tal van voordelen:

  • Goede balans tussen werk en privé
    • werken in eigen streek
    • je wordt tewerkgesteld in shiften (premies en meer vrije tijd)
    • mogelijkheid om in een stelsel van 36-urenweek te werken (na 3 maanden)
    • 26 dagen jaarlijks verlof verlof en 13 feestdagen
    • mogelijkheid om eventuele overuren in recup op te nemen
    • gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
  • Financiële voordelen
    • voordelige hospitalisatieverzekering
    • gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer
    • mogelijkheid om een fietsvergoeding te krijgen
    • voordelen en interessante aanbiedingen via Benefits@Work
    • allerlei sociale voordelen
    • gratis middagmaal in het centrumrestaurant

Ontdek alle informatie (extra premies en toelagen, ...) en voordelen over werken bij de federale overheid op de website van BOSA.

Wie contacteren?

Over de jobinhoud

Over de procedure

  • Gilke Stouthuyzen
    Attaché P&O
    Stafdienst P&O - FOD Binnenlandse Zaken
    024881583

Volledige beschrijving

Jobinhoud

Niet iedereen die in België aankomt, kan en mag blijven. Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) stimuleert vrijwillige terugkeer, maar staat ook in voor de gedwongen repatriëringen. Zo houdt DVZ mensen zonder papieren of het recht op verblijf vast in één van zijn gesloten centra in afwachting van hun terugkeer.

Binnen deze gesloten setting sta jij in voor de veiligheid van onze bewoners, bezoekers en collega's. Dit doe je onder meer door middel van dynamisch toezicht, de controle van de toegangen en van de aanwezigheid van bewoners en bezoekers. Je streeft naar optimale leefomstandigheden in een veilige omgeving met respect voor iedereen in je werkomgeving.

Als veiligheidsbegeleider ben jij het eerste aanspreekpunt en een luisterend oor voor de bewoners. Je onderhoudt goede contacten met de bewoners en hebt hierbij oog voor onderliggende sociale en psychische problemen. Deze inzichten en bezorgdheden deel je met het team zodat ook zij de nodige ondersteuning kunnen verlenen.

Want samenleven in diversiteit brengt tal van uitdagingen met zich mee. Zo kan je geconfronteerd worden met crisissituaties zoals onder meer bewonersprotest, automutilatie, zelfmoordpoging en hongerstaking. In deze situaties draag jij een grote verantwoordelijkheid. Als de gemoederen hoog oplopen, hou jij het hoofd koel. Je schat de ernst van de situatie in en handelt in overeenstemming met de veiligheidsprocedures. Je brengt verder ook de nodige collega's op de hoogte en geeft adviezen om soortgelijke situaties te voorkomen.

Daarnaast sta je in voor de individuele én gezamenlijke begeleiding van onze bewoners. Jij leidt het dagelijks leven van onze bewoners in goede banen en stimuleert een aangename sfeer in de leefgroep. Bij grote activiteiten en themaweken steek je dan ook graag de handen uit de mouwen. Voor kleinere activiteiten, die het welzijn bevorderen, is er de mogelijkheid om zelf ideeën aan te brengen en samen met het team uit te werken.

De klok rond sta je dus klaar voor de bewoners. En dat doe je niet alleen, maar samen met onder meer veiligheidscoördinatoren, psychologen, verpleegkundigen, maatschappelijk assistenten en groepsbegeleiders. Als één team zorgen jullie voor de sociale, mentale en lichamelijke gezondheid en veiligheid van onze bewoners. In onze centra staat teamwork op één.

Het veiligheidspersoneel werkt in een volcontinu systeem. De functie houdt dan ook avond-, nacht en weekendprestaties in, afhankelijk van het type uurrooster. Je komt terecht in een vaste ploeg die goed op elkaar is ingespeeld.

 

 

 

Heb je vragen over de jobinhoud? 

Je vindt onze contactgegevens in de rubriek "meer info - contactpersonen".

Werkgever

Er zijn 10 plaatsen bij het Centrum voor Illegalen te Merksplas (CIM) (Steenweg op Wortel 1A - 2330 Merksplas) van Dienst Vreemdelingenzaken, FOD Binnenlandse Zaken:

 

Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) beheert de migratiestromen in samenwerking met verschillende partners, zoals o.a. het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, politie, Justitie, enz. Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) staat in voor de registratie, het verblijf en de terugkeer van vreemdelingen.

 

Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) staat in voor de uitvoering van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.

DVZ stimuleert vrijwillige terugkeer, maar staat ook in voor een verplichte verwijdering van het grondgebied. De gesloten centra van DVZ hebben binnen dit kader van het vreemdelingenbeleid als specifieke opdracht vreemdelingen vast te houden met het oog op hun eventuele verwijdering. In afwachting van de terugkeer, vangt DVZ vreemdelingen op in de gesloten centra of woonunits. Hier verlenen zij de bewoners opvang, psychologische, medische en sociale begeleiding met respect voor de fundamentele menselijke waarden zoals veiligheid, privacy, gezondheid, religieuze beleving en persoonlijke ontwikkeling.

 

Momenteel werken ongeveer duizend personeelsleden voor de centrale diensten in Brussel en nog eens een duizendtal personeelsleden zijn tewerkgesteld bij de gesloten centra te Brugge, Steenokkerzeel, Merksplas, Holsbeek en Vottem.

 

Sedert augustus 2022 is het opvangcentrum Zaventem operationeel. Aan dit centrum worden enkel asielzoekers toegewezen bij wie de DVZ een Eurodac 1 – hit heeft vastgesteld. De Eurodac 1 – hit wijst op een eerder asielverzoek in een andere Europese lidstaat. In dit centrum wordt alle expertise van DVZ en Fedasil samengebracht. Het beheer van dit centrum valt onder de Dienst Vreemdelingenzaken omdat zij instaan voor het opstarten van de dossiers richting terugkeer. Fedasil heeft een ondersteunende rol wat betreft logistiek en opvang in het kader van de opvangwet van 12 januari 2007.

 

Meer informatie over Dienst Vreemdelingenzaken vind je terug op de website (www.dofi.fgov.be). Bekijk ook de filmpjes over DVZ en de gesloten centra.

 

 

FOD BINNENLANDSE ZAKEN

Veiligheid, crisisbeheer, brand- en inbraakpreventie, beheer van het Rijksregister, organiseren van verkiezingen, uitreiken van identiteitskaarten, beheren van migratiestromen … FOD Binnenlandse Zaken doet het allemaal en nog veel meer.

Uw veiligheid, ons beroep. Als FOD Binnenlandse zaken creëren wij een veilige samenleving waar burgers initiatief durven nemen en verbinding zoeken met elkaar. Ook op de werkvloer streven wij naar een open organisatiecultuur waar jij als collega de ruimte krijgt om mee te denken of mee te beslissen, maar zeker ook om mee te doen.

Onze FOD telt meer dan vijfduizend medewerkers verdeeld over de zes algemene directies (Civiele Veiligheid, Nationaal Crisiscentrum, Dienst Vreemdelingenzaken, Veiligheid & Preventie, Digitale Innovatie & Oplossingen en Instellingen & Bevolking), de overkoepelende stafdirecties, coördinatie- & ondersteuningsdiensten en de vier onafhankelijke diensten (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en de Federale diensten van de Gouverneurs).

 

Competenties

Gedragsgerichte competenties

  • Informatie Analyseren: Je analyseert gegevens gericht en beoordeelt informatie kritisch.
  • Problemen Oplossen: Je gaat zelfstandig om met en lost problemen op, zoekt alternatieven en voert de oplossing uit.
  • In Team Werken: Je creëert en bevordert de groepsgeest door je mening en ideeën te delen en door bij te dragen aan de oplossing van conflicten tussen collega's.
  • Servicegericht Handelen: Je begeleidt interne en externe klanten op een transparante, integere en objectieve manier, levert hen een persoonlijke dienstverlening en onderhoudt constructieve contacten.
  • Objectieven Behalen: Je beschikt over de inzet, de wil en de ambitie om resultaten te boeken en de verantwoordelijkheid op te nemen voor de correctheid van ondernomen acties.

Technische competenties

  • Je beschikt over goede mondelinge communicatievaardigheden.

 

Een goede motivatie is eveneens belangrijk.

Opgelet! Je motivatie wordt als erg belangrijk voor de job beschouwd en weegt harder door in de eindscore.

 

Niet vereist, wel een troef

  • Je hebt kennis van vreemde talen en vreemde culturen.
  • Je beschikt over kennis van Word, Outlook en internet.
  • Je beschikt over kennis van veiligheidsnormen en medische hulpverlening.

Deelnemingsvoorwaarden

Jouw profiel:

  • Je hebt een diploma van het hoger secundair onderwijs of je bent vastbenoemd Nederlandstalig ambtenaar.
  • Er is geen ervaring vereist.

Een volledige beschrijving van de deelnemingsvoorwaarden en het functieprofiel kan je terugvinden in de functiebeschrijving.

Vereist diploma op de dag van je inschrijving: 

Je beschikt over een diploma secundair onderwijs op de dag van je inschrijving:

  • Getuigschrift uitgereikt na het slagen met vrucht van het zesde leerjaar van het secundair onderwijs of kwalificatiegetuigschrift van dit zesde leerjaar
  • Getuigschrift van hoger secundair onderwijs of bekwaamheidsdiploma dat toegang verleent tot het hoger onderwijs
  • Diploma uitgereikt na het slagen voor het examen bedoeld in art. 5 van de wetten op het toekennen van de academische graden
  • Diploma of getuigschrift van het hoger secundair onderwijs voor sociale promotie, afgeleverd na een cyclus van tenminste zevenhonderd vijftig lestijden.

 

Je kan ook deelnemen als je een vroeger behaald diploma hebt, dat gelijkgesteld wordt met één van de vermelde diploma’s.

Als je jouw diploma behaald hebt in een ander land dan België of in een andere taal dan het Nederlands, bekijk dan hier de opties voor deelname.

 

Laad je diploma op in het gedeelte “CV” in van je online account op het moment van inschrijving. Doe je dit niet, dan kan je niet deelnemen aan de selectieprocedure.

Ben je vastbenoemd Nederlandstalig ambtenaar?

Dan kan je deelnemen op basis van mobiliteit, mits je benoemd bent bij:

  • een federale administratie of een parastatale instelling opgenomen in het koninklijk besluit van 15 januari 2007 (personeel van de NMBS en de federale politie maken geen deel uit van dit toepassingsgebied van interne mobiliteit), of
  • de Rechterlijke orde (met uitzondering van de magistraten, gerechtelijk stagiaires en assessoren).

 

Aangezien de openstaande functie een functie is van C kan je enkel deelnemen indien:

  • je benoemd bent op niveau C 
  • of je geslaagd bent voor het specifieke gedeelte van een bevorderingsselectie niveau C en je opgenomen bent in de laureatenlijst.

In dit geval hoef je niet te voldoen aan de diplomavoorwaarden.

 

Laad je meest recente bewijs van benoeming op (benoemingsbesluit, uittreksel uit het Belgisch Staatsblad, bewijs van je werkgever, bevorderingsbesluit of bewijs van eedaflegging) op de dag van je inschrijving en vul je volledige professionele ervaring in, inclusief je huidige job. Als dit bewijs van benoeming of van slagen al werd gevalideerd in je online-cv door een vorige procedure, hoef je dit niet opnieuw te doen.

Als je al werkt voor de rekruterende instelling, treed je in dienst via de principes van interne mutatie.

Ben je vastbenoemd Nederlandstalig ambtenaar bij een Gemeenschap of Gewest? 

De vacante functie is een functie van niveau C. Je dient dan ook een graad en een weddeschaal te bekleden die, overeenkomstig de bijlage 1 van het KB van 15 januari 2007 betreffende de mobiliteit van de statutaire ambtenaren in het federaal administratief openbaar ambt, als gelijkwaardig worden erkend met de graad waartoe de vacante betrekking behoort.

 

Opgelet!

Om te kunnen nagaan of je voldoet aan de deelnemingsvoorwaarden, dienen wij op de dag van je inschrijving in het bezit te zijn van je meest recente bewijs van benoeming (benoemingsbesluit, uittreksel uit het Belgisch Staatsblad, bewijs van je werkgever, bevorderingsbesluit of bewijs van eedaflegging). Duid dan ook aan in je cv onder de rubriek ‘werkervaring’ dat je ambtenaar bent bij een gemeenschap of gewest en laad je benoemingsbesluit op onder de rubriek ‘benoemingsdocumenten’. 

 

Ben je Nederlandstalig beroepsmilitair?

De openstaande functie is van niveau C. Je moet dus:

  • je attest van je carrière als beroepsmilitair opladen in het onderdeel ‘Diploma’ in jouw online account.
  • vanaf je inschrijving de persoon contacteren die vermeld wordt in de rubriek ‘contactpersoon procedure’, om je gelijkwaardigheid van niveau te bepalen

In dit geval hoef je niet te voldoen aan de diplomavoorwaarden.

Vereiste ervaring

Er is geen ervaring vereist. In functie van je voorkennis wordt in de nodige opleiding voorzien.

Indien je op de dag van je inschrijving niet aan bovenstaande formele deelnemingsvoorwaarden voldoet, kan er met je kandidatuur geen rekening worden gehouden.

Aanbod

Statuut en Graad

Je wordt aangeworven als veiligheidsbegeleider (niveau C) met de bijhorende weddeschaal C1.

Loon

Minimum aanvangswedde: € 28.546,57 (bruto jaarsalaris, reeds aangepast aan de huidige index, reglementaire toelagen niet inbegrepen).

Via de salarissimulator kan je je bruto- en nettoloon berekenen door een aantal vragen te beantwoorden. 

Premies

  • Risicopremie: jaarlijkse toelage van €991,58, die wordt gedeeld door twaalf en maandelijks tegelijkertijd met de wedde vereffend.
  • Premie voor onaangenaamheden: maandelijkse forfaitaire vergoeding van €24,79.
  • Vergoeding voor onregelmatige prestaties.

Voordelen

We bieden jou een boeiende job met impact op mens en maatschappij, met tal van voordelen:

  • Goede balans tussen werk en privé
    • werken in eigen streek
    • je wordt tewerkgesteld in shiften (premies en meer vrije tijd)
    • mogelijkheid om in een stelsel van 36-urenweek te werken (na 3 maanden)
    • 26 dagen jaarlijks verlof verlof en 13 feestdagen
    • mogelijkheid om eventuele overuren in recup op te nemen
    • gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
  • Financiële voordelen
    • voordelige hospitalisatieverzekering
    • gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer
    • mogelijkheid om een fietsvergoeding te krijgen
    • voordelen en interessante aanbiedingen via Benefits@Work
    • allerlei sociale voordelen
    • gratis middagmaal in het centrumrestaurant

Ontdek alle informatie (extra premies en toelagen, ...) en voordelen over werken bij de federale overheid op de website van BOSA.

Aanstellingsvoorwaarden

Als je geslaagd bent voor deze selectie, moet je – om benoemd te worden – op de aanstellingsdatum:

  • Belg zijn
  • de burgerlijke en politieke rechten genieten
  • een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking.

 

Als je slaagt voor de selectieprocedure zal als laatste stap van de aanwervingsprocedure een voorafgaande gezondheidsbeoordeling plaatsvinden. Dit houdt in dat je medische geschiktheid voor deze functie zal worden onderzocht door een arbeidsgeneesheer. Je kan enkel in dienst treden indien je medisch geschikt wordt verklaard.

Je waakt erover dat je dienstverlening aan de burgers neutraal is en als neutraal ervaren wordt. Wanneer je in contact komt met het publiek vermijd je dat het vertrouwen van het publiek in je volledige neutraliteit, in je bekwaamheid of in je waardigheid in het gedrang zou komen. Dit doe je door elk woord, elke houding en elk voorkomen te vermijden dat dit vertrouwen zou kunnen schaden.

Als je deelneemt op basis van jouw diploma, word je benoemd nadat je de stageperiode met succes hebt vervuld.

Als je deelneemt op basis van mobiliteit, hoef je geen stage meer te doen.

Als je benoemd bent bij een andere organisatie dan de rekruterende en je in dienst treedt via mobiliteit, start een proefperiode van 3 maanden waarin jij en de organisatie kunnen beslissen of er een match is. Indien jij of de rekruterende organisatie hiervan niet overtuigd zijn, keer je terug naar je vroegere werkgever. Klikt het van bij de start, dan kunnen jullie onderling sneller beslissen om de definitieve overstap te maken.

Als je reeds benoemd bent bij de rekruterende dienst in het niveau van de selectie, treed je in dienst via de principes van interne mutatie.

Procedure

In het kort:

  1. We screenen jouw diploma en/of benoemingsbesluit
  2. Je legt een interview af met een test op computer in het Centrum voor Illegalen te Merksplas

Een volledige beschrijving van de procedure kan je terugvinden in de volledige functiebeschrijving.

Opgelet:

  • Onmiddellijk na je sollicitatie, kan je een testmoment kiezen via je online account, onder voorbehoud dat je deelnemingsvoorwaarden zijn goedgekeurd. Schrijf je binnen de 15 dagen na je sollicitatie in voor een testmoment. Je wacht best niet om je in te schrijven voor de test. Als je je na 15 dagen niet hebt ingeschreven voor de test, kan voor deze selectie geen rekening meer worden gehouden met je kandidatuur.

  • Als je niet aanwezig kan zijn voor de sessie waarvoor je ingeschreven bent, dan moet je je ten laatste één uur voor de start van de test uitschrijven. Echter, om organisatorische redenen, willen we je vragen om je uiterlijk de dag voor de proef uit te schrijven. Je doet dit door in je online-account te klikken op de annulatie-link die je net naast de door jou gekozen datum kan vinden. Vervolgens kan je je inschrijven voor een andere sessie, als er nog andere sessies beschikbaar zijn.

  • Ervaar je problemen bij het inschrijven voor een test, neem dan contact op met de contactpersoon voor de selectieprocedure (zie rubriek “Contact”) . Doe dit zo snel mogelijk en uiterlijk binnen de twee werkdagen vóór de datum van de test.

  • We houden voor het vervolg van de procedure geen rekening met je kandidatuur als je afwezig bent voor een test waarvoor je ingeschreven bent.

  • Als je niet geslaagd bent voor een bepaalde stap, stopt de procedure en word je niet uitgenodigd voor eventuele volgende testen van dezelfde selectie.

Gelijke kansen en redelijke aanpassingen:

De Federale overheid voert een actief diversiteitsbeleid.   

Heb je een handicap, een leerstoornis of een ziekte? Dan kom je mogelijks in aanmerking voor een aanpassing van de selectieprocedure. Zie onze pagina over redelijke aanpassingen voor meer info.

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Ook dan kan je mogelijk aanpassingen krijgen. Meer info vind je op deze pagina over gelijke kansen.

Stap 1: screening van diploma en/of benoemingsbesluit

Je wordt alleen toegelaten tot de selectie als je beschikt over het vereiste diploma en/of benoemingsbesluit. De screening hiervan gebeurt op basis van de op te laden documenten (zie ‘Deelnemingsvoorwaarden’) en toegevoegde certificaten in jouw online account op dag van je inschrijving.

 

Als je niet voldoet aan deze deelnemingsvoorwaarden, word je uitgesloten voor de selectieprocedure. Als je al een datum voor een test gekozen hebt, wordt deze geannuleerd en kan je je niet meer inschrijven voor het testmoment.  

Stap 2: Specifieke screening - Computergestuurde test (+/- 45 min) + interview (+/- 1u) ter plaatse

De computergestuurde test (op 30 punten) is een situatiebeoordelingstest. Deze test meet de competenties problemen oplossen en informatie analyseren. De test bestaat uit verschillende situaties in een bepaalde context. Bij elke situatie krijg je verschillende reacties waarover je moet oordelen en je geeft telkens aan hoe gepast je die bepaalde reactie vindt.

 

Het interview (op 100 punten) evalueert of je gedragsgerichte en technische competenties (zie rubriek ‘Competenties’) overeenkomen met de jobvereisten. Er worden ook vragen gesteld over je motivatie, je interesse en je voeling met het werkterrein.

Je cv in je online account wordt gebruikt als bijkomende informatie voor het interview.

 

Je bent geslaagd als je voor het interview minimum 50/100 behaalt en voor de computergestuurde test minimum 15/30 behaalt. Je wordt dan beoordeeld als ‘geschikt’ of ‘zeer geschikt’.

 

Als je niet geschikt bevonden wordt voor deze test, ben je niet geslaagd voor de selectieprocedure en kan je je gedurende een periode van zes maanden geen kandidaat meer stellen voor een doorlopende selectieprocedure van veiligheidsbegeleider voor de gesloten centra van Dienst Vreemdelingenzaken.

 

Deze proef wordt wekelijks georganiseerd. Ga naar je online account om je in te schrijven voor een testmoment. Via het postvak 'Mijn berichten en taken' in je online account kan je binnen de 15 dagen na je inschrijving op de selectie zelf online inschrijven voor de proef, onder voorbehoud dat je deelnemingsvoorwaarden goedgekeurd zijn. Kies online uit de mogelijke testmomenten de dag en het uur om de test af te leggen. Als je je na 15 dagen niet hebt ingeschreven voor de selectieproef, kan voor deze selectie geen rekening meer worden gehouden met je kandidatuur.

 

Eindresultaat

Als je geslaagd bent?

De geschikte en zeer geschikte kandidaten worden opgenomen in de lijst van geslaagden.  

 

De geschikte en zeer geschikte kandidaten krijgen op korte termijn een jobaanbieding en een uitnodiging voor het medisch onderzoek. Je hebt dan acht dagen om de jobaanbieding te aanvaarden. De zeer geschikte kandidaten krijgen voorrang.

 

Als je een jobaanbieding twee keer weigert, niet reageert op een jobaanbieding of weigert deel te nemen aan de bijkomende proef (zie hieronder), word je definitief van de lijst van geslaagden geschrapt en kan je geen jobaanbiedingen meer ontvangen.

 

 

 

Arbeidspostaanpassingen

Heb je een handicap en wil je gebruik maken van arbeidspostaanpassingen? Dan kan je dat aanvragen op het moment van aanwerving. Meer info vind je op onze pagina hierover.

Solliciteren

Solliciteren? Vul je online CV in en raadpleeg het volledige vacaturebericht om over alle nodige informatie te beschikken en je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Je kan solliciteren tot en met 14 juli 2023.

 

Je moet online solliciteren via je online account. We screenen het cv dat op de dag van je inschrijving in je online account zit. We screenen ook je diploma en/of benoemingsbesluit dat je moet opladen op het moment van inschrijving.

Je kan niet solliciteren via fax of e-mail.

 

 

Diploma en/of benoemingsbesluit opladen
Je kan je diploma en/of benoemingsbesluit in je online-cv opladen (op de dag van je inschrijving) in PDF, DOC, DOCX, JPG of TIF-formaat. Het bestand mag niet groter zijn dan 8 MB. Lukt het niet om het diploma op te laden, dan mag je een kopie opsturen naar de contactpersoon selectieprocedure (zie 'Contactpersonen’). Vermeld je rijksregisternummer, naam, voornaam en de procedurecode van de job.

Extra info

Testen en resultaten

Alle informatie over het concrete verloop van de procedure, je resultaten en de volgende stappen vind je terug in je online account.

Je online account is de enige plaats waar deze informatie volledig betrouwbaar gecentraliseerd wordt. Check je online account dus regelmatig om alle belangrijke informatie over je sollicitaties te vinden.

 

Vragen rond de testen en scoring?

Voor meer uitleg over de scoring van onze testen kan je terecht op deze pagina.

 

Niet tevreden over de selectieprocedure?

Dien hier jouw klacht in.

Contact opnemen

Over de jobinhoud

Over de procedure

  • Gilke Stouthuyzen
    Attaché P&O
    Stafdienst P&O - FOD Binnenlandse Zaken
    024881583

Adres en algemene contactgegevens


  • FOD BOSA - Werkenvoor.be
    WTC III - Simon Bolivarlaan, 30 bus 1
    1000 Brussels

Ontmoet je toekomstige collega's

Al onze getuigenissen

  • Portret Carole
    Na elke dag- of nachtshift ga ik naar huis met het gevoel dat ik iets heb gedaan om mensen in nood te helpen en te redden.
    Carole
    Operator in een noodcentrale 112
    -
    FOD Binnenlandse Zaken
    More about Carole
  • Portret Sylvie
    Wij zijn de eerste schakel in de hulpverleningsketen en het is belangrijk om efficiënt te zijn.
    Sylvie
    Operator in een noodcentrale 112
    -
    FOD Binnenlandse Zaken
    More about Sylvie
  • Portret Sandy Van Gorp
    Met empathie en geduld kom ik heel ver.
    Sandy Van Gorp
    Verpleegkundige in het Gesloten centrum Merksplas
    -
    FOD Binnenlandse Zaken
    More about Sandy Van Gorp
  • Portret Laura Szabo
    Het gaat hier niet over je ego en een mooi loon, wel over wat je kan realiseren voor de maatschappij en de voldoening die je eruit haalt.
    Laura Szabo
    Voorzitster van het directiecomité
    -
    FOD Binnenlandse Zaken
    More about Laura Szabo